Новости

28.01.2021

УКРАГРОМАШ ПРОВІВ ОНЛАЙН ЗАСІДАННЯ РАДИ ЗА УЧАСТІ ЗАСТУПНИКА МІНІСТРА РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ

Відбулося онлайн засідання Ради УкрАгроМаш за участі заступника міністра розвитку економіки Тараса Висоцького.

Обговорили результати роботи держпрограми часткової компенсаціі за 2020-й, включаючи збільшення фінансування, на якому наполягами Украгромаш та ФРУ.

Нагадаємо, Федерація роботодавців України та Асоціація "Украгромаш" звернулися до Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України із аргументованими доводами на користь необхідності збільшення у 2020 році суми бюджетних асигнувань на держпрограму по напряму «Часткова компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва».

Мета звернення - уникнути утворення заборгованості перед отримувачами компенсаційних виплат, як це відбулось у 2019-му через недостатність фінансування.

Мінекономіки у своїй відповіді висловило вдячність за небайдужість до питань подальшого розвитку вітчизняного машинобудування для АПК та повідомила, що за перерозподілом видатки із загального фонду для виплат часткової компенсаціі вартості вітчизняної сільгосптехніки у 2020-му збільшено на 457,64 млн.грн. і склали 1,458 млрд.грн!

За період грудень 2019 року та січень-листопад 2020 року загальна сума компенсації для аграріїв, які скористалися програмою «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва (25%)», склала 957,5 млн грн.

Загалом у 2020 році за цим видом підтримки, за якою звернулися аграрії із 7260 заявками, було придбано майже 15 тисяч одиниць сільгосптехніки та обладнання. Виплата належної компенсації за 2020 рік проведена з мінімальною сумою заборгованості, практично у повному обсязі.

Також обговорили питання практичного забезпечення у 2021-му дії у зв’язку із створенням Мінагрополітики та розрахунку прогнозної суми часткової компенсації вартості вітчизняної сг техніки із держбюджету 2021 (вона має становити що найменше 1 млрд грн по зобов’язанням поточного року).

Розподіл функцій між міністерствами передбачається наступним чином. Мінекономіки і надалі формуватиме перелік техніки та обладнання, на які розповсюджується компенсація. А Мінагрополітики виступатиме розпорядником бюджетних коштів.

Ще одна важлива тема - активізація роботи над ініціативою запровадження утилізаційного збору на імпорт вживаної сільгосптехніки і засобів в тісній співпраці з профільним міністерством. Ця ініціатива має стати ще одним із стимулів розвитку вітчизняних виробників.