Новости

27.05.2020

РОБОТОДАВЦІ ПРОТИ ЗРОСТАННЯ ТАРИФІВ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ

В умовах кризи, в якій знаходиться економіка України, українська промислова продукція втрачає конкурентоздатність, Промислові споживачі обмежені у праві купівлі найдешевшої електричної електроенергії та, щоб задовольнити власний попит, повинні купувати дорожчу електроенергію, вироблену ТЕС та ТЕЦ і оплачувати «зелену» енергетику.

Адже протягом останнього часу було прийнято низку рішень, спрямованих на скорочення обсягів виробництва атомної електричної енергії, що є дешевшою за вироблену ТЕС, ТЕЦ та об’єктами електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії. Разом з тим, існують адміністративні обмеження для входу електроенергії, виробленої атомними станціями, на ринок.

І це зараз, коли в складній економічній ситуації, спричиненій пандемією COVID-19, всі держави світу створюють умови для підтримки та захисту національних товаровиробників, збереження їх конкурентоздатності, в тому числі і на світових ринках.

І одним із способів недопущення втрати конкурентоспроможності промислової продукції є прийняття владою ряду держав світу рішення про впровадження мораторію на підвищення вартості електричної енергії для непобутових споживачів.

У минулому році, коли в Україні було введено нову модель ринку електричної енергії, влада України позиціонувала її як таку, що, зокрема, створить умови для вільної конкуренції на ринку, ліквідує його надмірне державне регулювання та, найголовніше для промислових споживачів, сприятиме зниженню вартості електричної енергії.

Вже майже рік ринок електричної енергії функціонує в нових «проконкурентних» умовах, але обіцяних покращень промисловість України не відчула. Вартість електричної енергії не лише не знижується, а, навпаки, зростає. А Міністерство енергетики та захисту довкілля України доручає відповідному Директорату спільно з ВП «Енергоатом-Трейдинг» та ДП «НАЕК «Енергоатом» опрацювати нормативні та технологічні питання можливої реалізації проектів з майнингу криптовалюти з метою забезпечення додаткових ринків збуту електроенергії, виробленої атомними електростанціями.

Це відбувається замість того, щоб збільшити доступ промислових споживачів до найдешевшої електричної енергії, що допомогло б підтримати конкурентоздатність української промислової продукції.

Додаткове занепокоєння Федерації роботодавців України та її членів викликає ситуація з «зеленою» енергетикою, що, наразі, загострилася.

Вартість «зеленої» електроенергії в Україні, на цей час, майже на 5 грн/кВт•год вище ніж в державах-членах ЄС.

Промислові споживачі електричної енергії вже змушені прямо та опосередковано компенсувати виробництво, найдорожчої, «зеленої» енергії, зокрема така компенсація включена в тарифи для ДП «НЕК «Укренерго» на послуги з передачі електроенергії, що ними сплачується.

І це при тому, що рішення про розвиток «зеленої» енергетики було прийнято державою та саме держава взяла на себе зобов’язання перед інвесторами, що розвивають напрямок «зеленої» енергетики в Україні.

Роботодавці в черговий раз звернулись до керівництва держави з пропозицією, у разі необхідності здійснення підтримки «зеленої» енергетики, здійснювати її безпосередньо за рахунок витрат з державного бюджету України.

Ми розуміємо необхідність напрацювання шляхів вирішення гострого питання з компенсацією «зеленого» тарифу, які будуть відображені у меморандумі, укладеному з виробниками «зеленої» енергії, та виконання Україною державних зобов’язань, в тому числі і перед іноземними інвесторами, що розвивають «зелену» енергетику в Україні.

При цьому Федерація роботодавців України категорично проти перекладення фінансової відповідальності держави перед інвесторами у «зелену» енергетику на промислових споживачів електричної енергії та наполягає на недопущенні будь-якого зростання тарифів на електричну енергію, в тому числі і на 20 %, як це обговорюється при підготовці меморандуму.

Разом з тим, ФРУ вимагає проведення відкритої публічної дискусії із запрошенням промислових споживачів електричної енергії, яку пропонує провести найближчим часом у приміщенні Федерації роботодавців України.