Новости

28.11.2018

Харківські роботодавці обговорили проблемні питання підготовки робітничих кадрів

27 листопада 2018 року Об'єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт» у конференц-залі Української промислової енергетичної компанії «УПЕК» був проведений круглий стіл на тему «Про хід виконання вимог Закону України «Про зайнятість населення» з підготовки робітничих кадрів для пріоритетних галузей економіки Харківської області».

У роботі круглого столу взяли участь заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк, керівники департаментів, управлінь та відділів ХОДА, служби зайнятості, промислових підприємств і установ професійної технічної освіти, обласних профспілок.

Відкрив круглий стіл виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Олександр Колесніков, який у своєму вступному слові наголосив, що проведення круглого столу з питань підготовки робітничих кадрів викликане наростаючими проблемами невідповідності попиту і пропозиції на фахівців робітничих професій і було ініційоване головою Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт&raguo;, народним депутатом Анатолієм Мусійовичем Гіршфельдом після останнього розширеного засідання обласної організації роботодавців, на якому у виступах керівників підприємств гостро ставилося питання про забезпечення промисловості робітничими кадрами.

«На наших засіданнях ми вже обговорювали цю проблему, адже тема втрати робочого потенціалу вже стала головною проблемою не тільки промислового комплексу нашої області, а й всієї економіки України, — підкреслив Олександр Колесніков. — З одного боку, є факт постійного відтоку кадрів за кордон, з іншого — на обліку в службі зайнятості Харківщини знаходяться 65 тис. безробітних, при наявності 82 тис. вакансій, які роботодавці надали службі — це майже на 4 тис. більше, ніж за аналогічний період минулого року».

Головуючий привернув увагу учасників круглого столу, що діюча система підготовки робітничих кадрів у системі профосвіти, м’яко кажучи, не справляється з вирішенням кадрових проблем.

А діючі норми Закону України «Про зайнятість населення», а саме ст.15 п. 2, підпункт 4 та ст.15 п. 3, підпункт 2, — прямо ставлять задачу Державної служби зайнятості — забезпечення економіки кваліфікованими кадрами та задоволення попиту пріоритетних галузей економіки у висококваліфікованих працівниках.

У свою чергу, директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко також відзначив проблему дисбалансу між попитом і пропозицією в територіальному і професійно-кваліфікаційному розрізі.

«З 5 тис. актуальних вакансій на початок листопада 65 складали робочі професії, а серед безробітних кожен другий мав вищу освіту. Є 3 тис. вакансій для кваліфікованих робітників, а претендентів на ці вакансії — тільки 1 тис. Зокрема, на 64 вакансії електрозварника на обліку у Харкові — тільки 10 безробітних за цією професією, і навпаки, в області у нас є 58 таких фахівців — для них в наявності тільки 3 вакансії», — привів дані Володимир Міненко.

Ще однією з причин зниження престижності робітничих професій при зростаючих потребах економіки є те, що заклади профтехосвіти за останні роки зменшили підготовку фахівців. Так, у минулому році в області було підготовлено 6-8 тис. кваліфікованих працівників, а щорічна потреба роботодавців склала 60 тис.

Учасники круглого столу говорили про шляхи підвищення престижності робітничих професій серед молоді. Зокрема, керівники великих підприємств вітали б повернення механізму навчання учнів старших класів у навчальних виробничих комбінатах. Також вони ділилися досвідом підготовки кадрів на власних підприємствах.

Зацікавлену участь у обговоренні взяли участь Олександр Жданов — член Спостережної Ради Харківського машинобудівного заводу «ФЕД», Герой України, Григорій Іщенко — головний інженер АТ «Харківський завод «Турбоатом», Володимир Ігнат'єв — заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Алла Коваленко — генеральний директор АТ «Харківська бісквітна фабрика», Герой України, Валерій Бочаров — голова Спостережної Ради АТ «Завод «Електромашина», Геннадій Волков — заступник голови Об’єднання профспілок Харківської області, Володимир Міщенко — начальник Управління розвитку промисловості Харківської обласної державної адміністрації, Олег Лученко — генеральний директор НПП «ХАРТРОН-ПЛАНТ ЛТД».

Підвів підсумки роботи круглого столу заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк, який привітав зібрання від імені керівника області Юлії Світличної та відзначив її особистий внесок у вирішення проблемних питань соціального захисту та зайнятості населення.

«Голова ХОДА часто спілкуються з робітниками колективами, на підприємствах проводяться особисті прийоми громадян. У першу чергу вона піднімає питання соціального захисту працівників і створення гідних умов праці для них», — зазначив Михайло Черняк.

Він підкреслив, що у Харківській області останні роки спостерігається динаміка стійкого зростання попиту на робочу силу.

«З року в рік збільшується кількість створених робочих місць - це свідчить про розвиток підприємств. При цьому кількість «тіньовиків» зменшується, — сказав Михайло Черняк. — Зараз наше завдання — сприяти авторитету робітничих професій та забезпечувати населення державними соціальними гарантіями».

Учасники круглого столу наголошували, що стан справ підтверджує відсутність системного підходу до підготовки робітничих кадрів, про що свідчить дисбаланс, що спостерігається між обсягом та структурою попиту на робітничі кадри і обсягом та структурою їх пропозиції; між вимогами роботодавців до якості робочої сили і можливостями задоволення таких вимог.

Круглий стіл пройшов у діловому конструктивному руслі, зацікавленості його учасників та розумінні важливості питання робітничих кадрів для економіки.

Сформовані під час засідання тези учасники внесли в резолюцію, яка буде направлена на розгляд до комітетів Верховної Ради, Кабінет міністрів, Федерацію роботодавців України та обласних об’єднань роботодавців.