Новости

20.02.2017

Харківський "Електроважмаш" планує збільшити чистий прибуток у 2,2 рази, продажу - на 20%, - Дмитро Костюк

Харківське Державне підприємство «Завод «Електроважмаш» планує у 2017 році збільшити чистий прибуток у 2,2 рази в порівнянні з 2016 роком (коли цей показник перевищив 5 млн. грн), наростити обсяг продажів на 20% (у 2016-му — 1,5 млрд. грн). Про це повідомив в. о. генерального директора заводу Дмитро Костюк в інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня».

«Електроважмашу» закінчуються замовлення, його необхідно терміново акціонувати для подальшої приватизації.

Як повідомив в. о. гендиректора, тільки замовлення на модернізацію Канівської ГЕС і Київської ГАЕС на 660 млн. грн в рамках виграного тендера ЄБРР вже досить для завантаження заводу «на п'ять років уперед».

Він додав, що у даний час виконується модернізація обладнання Рогунської ГЕС (Таджикистан), йде робота над замовленням для Дністровської ГАЕС, підписується контракт на розробку і постачання у Бангладеш турбогенератора потужністю 200 МВт.

«Реальні показники діяльності відображені у звітності, є оцінка міжнародного аудиту» — підкреслив Д.Костюк, додавши: «Хочеться вірити, що це не спроба у черговий раз розбурхати замовників або сформувати помилкову думку про завод і менеджмент".

взбудоражить заказчиков или сформировать ложное мнение о заводе и менеджменте".

За його словами, у серпні 2015 року, коли він очолив підприємство (після відсторонення Володимира Глушакова з ініціативи МЕРТ на підставі проведених перевірок — ІФ), дійсно положення було складним: завод працював чотири дні на тиждень, йшлося про перехід на триденний режим, а портфель замовлень становив лише 900 млн. грн.

«У підсумку 2015 рік закінчили зі збитком у 121 млн. грн. Сподіваюся, це був останній збитковий рік для нас», — підкреслив керівник заводу.

За його словами, у 2016 році вдалося достроково погасити частину кредиту на суму понад 30 млн. грн, а у поточному планується виплата за кредитами більш ніж на $ 2,5 млн.

Д.Костюк висловив сумнів у доцільності швидкої приватизації «Електроважмашу», зазначивши, що для початку необхідно провести корпоратизацію, а потім вже говорити про продаж.

«Зараз підприємством має керувати Міністерство економрозвитку і торгівлі. У нас, нарешті, налагоджена системна робота, і я бачу реальні перспективи», — вважає керівник заводу.

Як повідомлялося, глава ФДМ І.Білоус не виключає створення машинобудівного об'єднання за участю ПАТ «Турбоатом» (Харків, державі належить більше 75% акцій) і «Електроважмашу», які включені у розширений список об'єктів для приватизації у 2016-2017 рр.

«Електроважмаш», що входить у 50-ку найбільших держпідприємств України, спеціалізується на виробництві потужних гідрогенераторів, гідрогенераторів-двигунів, турбогенераторів для ТЕС і АЕС, електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, тягового електрообладнання для залізничного та міського транспорту. Постачає продукцію в Росію, Індію, Казахстан, Панаму, Мексику, інші країни.

Турбогенераторами «Електроважмашу» укомплектовано 73% потужностей ТЕС України, на частку його гідрогенераторів припадає 78% встановленої потужності українських ГЕС.