Новости

25.08.2016

Уряд, роботодавці та профспілки підписали тристоронню Генеральну угоду на 2016-2017 роки

23 серпня 2016 року у Києві Уряд, роботодавці та профспілки підписали Генеральну угоду, яка визначатиме трудову та соціальну політику України на наступні два роки.

Від уряду документ підписав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, з боку роботодавців — виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, від профспілок — Голова ФПУ Григорій Осовий.

Підписання документу стало результатом майже чотирирічних переговорів. До цього часу тривали постійні обговорення та засідання Спільної робочої комісії, проводилися колективні зустрічі та підготовка проекту Генеральної угоди.

«Я дуже б хотів, щоб цей документ був нашим спільним зобов'язанням щодо проведення подальших реформ. І ми повинні створити належні умови для роботи, ми повинні виробляти конкурентний продукт, ми повинні забезпечити гідну заробітну плату для українських громадян. Ми повинні створити систему, яка стимулює створення робочих місць», — наголосив Володимир Гройсман. Голова Уряду зауважив, що потрібно змінювати державу, зокрема економічно, та робити все для того, щоб український громадянин був заможним. Володимир Гройсман також закликав міністерства до поглиблення співпраці з профспілками, федерацією роботодавців, експертним середовищем для підвищення професійності рішень, що готуються.

Збереження і створення нових робочих місць, підняття зарплат і поліпшення умов для роботи бізнесу. Це головні пріоритети на наступні півтора року. Створення нових робочих місць і підвищення оплати праці — безпосередньо залежать і від умов роботи бізнесу. Цьому присвячено цілий розділ угоди. В його основі — принципи, прописані в Плані модернізації України. Цей документ був розроблений за ініціативи Федерації роботодавців України, за участю провідних українських та європейських експертів. Реалізація цього плану могла б залучити 300 мільярдів доларів інвестицій, відповідно з'явилися б нові робочі місця, зарплати могли вирости до півтисячі євро. Поки ж в програму дій влади потрапили тільки деякі пункти документа.

«Ми взяли дуже багато пунктів, які пов'язані з конкретними галузями, які могли бути драйверами економіки. Бізнес хоче нормально, спокійно працювати в цій країні, спокійно працювати, не чекаючи рейдерських захоплень, не чекаючи незрозумілих перевірок. Валютне регулювання, дерегулювання промисловості, зменшення кількості перевірок &mdash це практично все, що було закладено в текст угоди», — сказав заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко.

Під час церемонії підписання угоди, Прем'єр-міністр запропонував також створити посаду заступника міністра економіки з питань промисловості. Кандидатуру пообіцяв узгодити і з роботодавцями, і з профспілками.

Довідка.

Генеральна угода укладається відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди», де визначено правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів і угод з метою сприяння регулюванню трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і власників. Нова Генеральна угода стала 11-ою за часів незалежності України, та символічно була підписана напередодні свята.

Територіальна угода між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільними представницькими органами сторін роботодавців та профспілок Харківської області на 2016-2018 роки була підписана у березні 2016 року головою харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним, головою Спільного представницького органу роботодавців Харківської області Анатолієм Гіршфельдом та головою Спільного представницького органу профспілок Харківської області Сергієм Тесленко та зареєстрована Міністерством соціальної політики 5 квітня 2016 року.