Новости

16.02.2016

Тільки увага держави до проблем розвитку вітчизняного товаровиробника може покласти край падінню національної економіки

В Україні у 2015 році кількість економічно активних підприємств зменшилася на 6,5 тис., про це свідчать дані Держкомстату.

Така статистика підтверджує той факт, що умови для ведення бізнесу на національному ринку вкрай важкі, що залежить як від об'єктивних кризових обставин, так і від відсутності системної економічної політики держави, оскільки реальні проблеми підприємництва і промисловості залишаються без уваги чиновників. Скорочується кількість виробників або постачальників послуг, обсяги їх продукції.

Минулий 2015 рік став для роботодавців неоднозначним за багатьма показниками. Українська економіка увійшла до п'ятірки найгірших у світі, іноземні партнери практично на кожній зустрічі вказують на відсутність умов для роботи в Україні, припливу інвестицій.

Насторожує їх і свіжа галузева статистика: темпи будівництва впали у 1,5 рази, обсяги роздрібної торгівлі — на 20,7%, промислового виробництва — на 13,4%, експорту — на 31%.

Страждає транспортна логістика — через відсутність модернізації залізниць, що теж впливає на економічну, інвестиційну привабливість країни. На головній залізничній артерії держави вантажні перевезення скоротилися за рік на 7%.

При цьому український бізнес навчився виживати, але відсутність якісної податкової реформи, чіткого валютно-кредитного регулювання і т.п. «підкошує» його. Це ті завдання, які треба вирішити найближчим часом. Інакше прогнозованого (по найбільш позитивним сценарієм) зростання ВВП у 2016 році навіть на 1% може не відбутися.

Харківські роботодавці виходять з того, що кожна компанія, фірма, ТОВ чи підприємець — це робочі місця, податки в бюджет і соціальна стабільність. Тому втрата всього за рік декількох тисяч активних підприємств - індикатор дуже загрозливий, це повинно спонукати уряд до напруженої роботи над вирішенням економічних проблем і скасуванням бар'єрів на шляху розвитку ділової активності в країні. Звичайно, все це дасть результат тільки при взаємовідповідальності конструктивного діалогу органів влади і роботодавців, співпраці з громадянським суспільством і, власне, з діловим і промислово-підприємницьким співтовариством.

Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», як і вся Федерація роботодавців України, активно формують свою позицію і закликають уряд до співпраці. Зокрема, розроблений і затверджений X зїздом Федерації роботодавців України План модернізації держави, який фактично є планом спільних дій влади та бізнесу з практичними кроками для подолання негативних явищ у сферах української економіки.

Харківські роботодавці впевнені, що тільки увага держави до проблем розвитку вітчизняного товаровиробника, тільки сприятливий підприємницький клімат до його розвитку може покласти край падінню національної економіки, зупинить загрозливі тенденції скорочення підприємств.